Menu

Explorări Funcționale Respiratorii

Spirometria este cea mai utilizată explorare funcţională respiratorie, o investigație nedureroasă, ieftină și care durează relativ puțin. Este un test ce măsoară volumul de aer pe care un individ îl poate inspira sau expira într-o unitate de timp.

In cadrul Laboratorului se efectuează:

 • spirometrii simple;
 • probe de bronhodilatare;
 • explorari speciale – difuziune prin membrana alveolocapilara in inspiratie unica (TLCO – single breath);
 • ecografii toracice;
 • ecografii abdominale (doar la pacientii internati);
 • EKG 

Dotări

 • 3 aparate de spirometrie performante din care unul de unul de ultima generatie, cu prelucrarea computerizata a datelor
 • un aparat de difuziune (TLCO), singurul din zona Ardealului
 • doua ecografe, pentru bolnavii internati;
 • un ecograf mobil;
 • un electrocardiograf (EKG).

EXPLORARI SIMPLE - SPIROMETRIE

Spirometria este o investigație prin intermediul căreia se măsoară cantitatea de aer inspirată și expirată într-un anumit interval de timp. În acest mod, se evaluează capacitatea respiratorie a unei persoane.

Testul este unul simplu, nedureros și de scurtă durată. În cazul unor pacienți cu boli pulmonare severe poate cauza dispnee (jenă respiratorie).

Vei fi rugat să te așezi pe scaun, medicul va poziționa un clește pe nas pentru ca aerul să circule numai pe gură și vei respira printr-un tub, urmând instrucțiunile medicului. Tubul se conectează la un aparat numit spirometru, care va înregistra diferiți parametri. Vei ține buzele strânse în jurul piesei bucale și este recomandat să te asiguri că limba nu obstruează fluxul de aer. La început vei respira normal, ulterior vei fi rugat să efectuezi un inspir maximal forțat, urmat de un expir maximal forțat până vei simți că tot aerul a ieșit din plămâni. Apoi va urma un repaus de 1 minut înainte de efectuarea unei noi măsurători. În total, trebuie efectuate 3 măsurători.

EXPLORARI COMPLEXE - TLCO

TLCO vizează măsurarea capacității de difuziune a monoxidului de carbon la nivelul membranei alveolo-capilare. 

Este o testare nedureroasă, neinvazivă și se desfașoară într-un cabinet dedicat. Pe tot parcursul testării  medicul/ asistentul medical va coordona manevrele.

EKG

Electrocardiograma este complet nedureroasă și neinvazivă, aparatul doar înregistrează curenții electrici ce vin din corpul pacientului și nu produce niciun fel de electricitate către corpul acestuia. Niște electrozi mici (în număr de 12) se aplică pe mâinile, picioarele și pe pieptul pacientului (există aparate unde electrozii se aplică numai pe piept). Electrozii sunt conectați de aparatul de EKG, care înregistrează în timp real impulsurile electrice ce apar la fiecare bătaie a inimii, afișându-le pe o hârtie specială sau în calculator.

ECOGRAFII TORACICE

Ecografia toracică reprezintă o modalitate de explorare imagistică neinvazivă care poate furniza informaţii utile pentru diagnosticul bolilor respiratorii.

Este folosită mai ales pentru investigarea şi diagnosticul patologiilor pleurale (revărsate pleurale, tumori pleurale, pneumotorax), însă are utilitate şi în procesele de condensare pulmonară (pneumonie, atelectazie, abcese pulmonare) sau în tumorile pulmonare localizate la periferie.

Întrucât ultrasunetele nu sunt ionizante, ecografia toracică poate fi utilizată fără riscuri şi în sarcină sau la copii. De asemenea, nu utilizează substanţă de contrast, deci se poate folosi la persoanele alergice la aceste substanţe.

Respiratia

Din punct de vedere biologic, respiratia reprezinta totalitatea proceselor ce asigura oxidarea aerobica in organism, avand ca rezultat producerea energiei necesare pentru viata.

Respiratia include: ventilatia pulmonara, schimbul de gaze dintre aerul alveolar si sangele capilar, transportul oxigenului de c[tre artere, a dioxidului de carbon de catre vene si schimbul de gaze dintre sangele capilar si tesuturile organismului.

Obiectivul explorarilor functionale respiratorii este investigarea ventilatiei pulmonare, a difuziunii gazelor si a balantei acido-bazice.

MEDICII NOȘTRI

Explorări funcționale

 • medic primar
 • specialitatea pneumologie
 • competență în Bronhologie, Homeopatie, Acupunctură, Explorări funcţionale
 •  

LOCALIZARE

Spitalul de Pneumologie
Cluj‑Napoca
Cluj-Napoca, str. B.P. Hașdeu nr. 6
contact@pneumocluj.ro
pneumoftiziologie
SĂVĂDISLA
Săvădisla, jud. Cluj tbc@pneumocluj.ro

(+40) 0264 597 453